Kwaliteitssysteem
Managementsystemen moeten ondersteunend zijn aan de bedrijfsvoering en een bijdrage leveren aan de duurzame kwaliteit van producten en dienstverlening en aan het succes van de organisatie op lange termijn. Niet de procedures en de systeemvereisten, maar de prestaties van het managementsysteem en ondersteuning van de bedrijfsdoelen horen voorop te staan.
In mijn werk zal ik altijd de visie en doelen van de klant vooropstellen. Ik kijk hoe de vormgeving van het managementsysteem zo goed mogelijk daarop kan aansluiten. Ik stem mijn dienstverlening af op uw doelen en wensen.
Het houdt in; maatwerk leveren!
Dat betekent wel dat u altijd verantwoordelijk blijft voor het eigen managementsysteem en dat sluit tevens aan op mijn opvatting:
“de effectiviteit van het managementsysteem wordt versterkt als het management van organisaties de implementatie, operationele uitvoering en onderhoud zoveel mogelijk zelf ter hand nemen.”
Ik kan u bijvoorbeeld ondersteunen met:
- Inrichten van een kwaliteitsmanagementsysteem dat voldoet aan de eisen van ISO 9001 of HKZ norm
- Opstellen van proces- of werkbeschrijvingen
- Begrip kweken voor het doel en nut van een kwaliteitssysteem bij zowel management als medewerkers
Interne audit
Organisaties willen de kwaliteit garanderen in de zorg- en dienstverlening die zij bieden of het product dat zij maken. Daarom worden afspraken gemaakt over het werk; werkwijzen, verdeling van taken en verantwoordelijkheden en te behalen resultaten. Procesbeschrijvingen of proces-afspraken zijn daarbij de basis.
De vragen die hierbij gesteld kunnen worden; in hoeverre werken die afspraken in de praktijk; kennen de medewerkers de afspraken, werken zij ook volgens die afspraken, waarom wijken ze daarvan af, waar kunnen ze beter?
Het doel van interne audits is: beoordelen of de afspraken (en daarmee de systemen) doeltreffend zijn en eventuele verbeterpunten in beeld brengen.
Een audit kan zich richten op een specifiek aspect of een combinatie van aspecten:
Conformiteit: wordt gewerkt volgens de afspraken en/of geldende wet- en regelgeving.
Resultaatgericht: leiden de afspraken tot het behalen van de gestelde resultaten.
Risicogericht: zijn er risico’s in de uitvoering van het werk waardoor het resultaat kan worden bedreigd.
Effectiviteit: voldoet de uitvoering aan het vooraf gestelde doel.
Leangericht: waar in de uitvoering worden verspillingen (bijvoorbeeld door te veel transport, overproductie, wachttijden, dubbel uitvoeren etc.) herkend en hoe zouden deze kunnen worden voorkomen.
Themagericht: Het auditeren van activiteiten die gezamenlijk een thema borgen. Denk bijvoorbeeld aan De communicatie, De klanttevredenheid, Het verbeteren, De beheersing van documenten, De planning, etc.
Ik kan u van dienst zijn met:
- trainen van nieuwe en bestaande auditoren
- coachen van auditoren op de werkvloer
- opstellen van een voor de organisatie effectief auditprogramma
Directiebeoordeling
Een directiebeoordeling is een activiteit van de directie en het managementteam om met geplande tussenpozen het kwaliteitssysteem van de organisatie te beoordelen op; blijvende geschiktheid, passend en doeltreffend is met de betrekking tot de eisen van klanten en voldoet aan de voor de organisatie geldende wet- en regelgeving.
De directiebeoordeling is –als onderdeel van de directieverantwoordelijkheid, een schakel tussen meting, analyse en verbetering enerzijds en management van middelen anderzijds. Daarmee krijgt de directiebeoordeling een duidelijke plaats in het managementsysteem toebedeeld. Namelijk; op het grensvlak tussen gegevens uit de bedrijfsvoering enerzijds en het aanpassen van de omstandigheden anderzijds. De output van beoordelingen behoort gegevens op te leveren die kunnen worden gebruikt bij de planning voor prestatieverbetering van de organisatie.
In de vorm van een workshop (1 tot 3 sessies en afhankelijk van de vraag en behoefte) begeleid ik uw organisatie naar een normproof directiebeoordeling.